browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wodny kefir – bogactwo probiotyków

Posted by on 12 czerwca 2012

Probiotyki to, jak podaje Wikipedia „(…) kultury bakteryjne lub drożdży (…), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez stymulację systemu immunologicznego oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej (…).”

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyki to “żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.

Do probiotyków należą głównie bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz inne drobnoustroje m.in. drożdżaki Saccharomyces.

Probiotyki mają zdolność przetrwania procesów trawiennych człowieka, dlatego są w stanie dotrzeć do jelita grubego w stanie żywym. Tam osiedlają się i namnażają oraz działają pozytywne na przewód pokarmowy i stan zdrowia całego organizmu.

Bakterie probiotyczne spożywane są na całym świecie wraz z tradycyjnymi produktami żywnościowymi. Pokarmy bogate w probiotyki, to m.in. kefiry, jogurty, kiszonki (jak kapusta czy kiszone ogórki) oraz inne rodzaje żywności fermentowanej (np. sery).

Warto nadmienić, że nie wszyscy mogą lub lubią przetwory mleczne czy kiszonki, w tym także wspaniały pod względem zawartości korzystnych bakterii, kefir. Myślę tutaj np. o osobach cierpiących na nietolerancję białka mlecznego czy weganach, którzy ze względów ideologicznych nie spożywają produktów mlecznych, czy dzieciach, którym czasem trudno jest zaproponować smaczną i atrakcyjną dla nich formę  bogatej w probiotyki „zdrowej żywności”. Dla tych wszystkich osób oraz każdego, kto poszukuje nowych smaków i zróżnicowanych produktów o bogatych walorach zdrowotnych doskonałą propozycją jest probiotyczny napój sporządzony z kryształków japońskich.

Poniżej w tabeli podane są najbardziej typowe rodzaje bakterii (w tym probiotycznych) oraz probiotycznych drożdży wyizolowane z kryształków japońskich oraz otrzymanego z nich wodnego kefiru.

Lactobacillus Lactobacillus galactose
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. casei subsp. ramos
Lb. casei subsp. tolerant
Lb. coraciiform subsp. torquens
Lb. fructose
Lb. hilarities
Lb. homophobia
Lb. plantarum
Lb. pseudo plantarum
Lb. admonishes
Lactococcus Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Drożdże: Saccharomyces cerevisiae
Sacc. florentinus
Sacc. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis

 

Wodny kefir można spożywać zarówno w jego podstawowej formie, jak i przyrządzać na jego bazie pyszne i orzeźwiające napoje o różnych smakach.

Zapraszam takżę do lektury artykółów na temat:

  • udowodnionych naukowo właściwości zdrowotnych i zastosowań probiotyków w leczeniu różnych schorzeń;
  • możliwości przyrządzania smakowych napojów na bazie kefiru wodnego z kryształów japońskich.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>