Probiotyki to, jak podaje Wikipedia „(…) kultury bakteryjne lub drożdży (…), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez stymulację systemu immunologicznego oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej (…).”
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyki to “żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.
Do probiotyków należą głównie bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz inne drobnoustroje m.in. drożdżaki Saccharomyces.
Probiotyki mają zdolność przetrwania procesów trawiennych człowieka, dlatego są w stanie dotrzeć do jelita grubego w stanie żywym. Tam osiedlają się i namnażają oraz działają pozytywne na przewód pokarmowy i stan zdrowia całego organizmu.
Bakterie probiotyczne spożywane są na całym świecie wraz z tradycyjnymi produktami żywnościowymi. Pokarmy bogate w probiotyki, to m.in. kefiry, jogurty, kiszonki (jak kapusta czy kiszone ogórki) oraz inne rodzaje żywności fermentowanej (np. sery).
Warto nadmienić, że nie wszyscy mogą lub lubią przetwory mleczne czy kiszonki, w tym także wspaniały pod względem zawartości korzystnych bakterii, kefir. Myślę tutaj np. o osobach cierpiących na nietolerancję białka mlecznego czy weganach, którzy ze względów ideologicznych nie spożywają produktów mlecznych, czy dzieciach, którym czasem trudno jest zaproponować smaczną i atrakcyjną dla nich formę bogatej w probiotyki „zdrowej żywności”. Dla tych wszystkich osób oraz każdego, kto poszukuje nowych smaków i zróżnicowanych produktów o bogatych walorach zdrowotnych doskonałą propozycją jest probiotyczny napój sporządzony z kryształków japońskich.
Poniżej w tabeli podane są najbardziej typowe rodzaje bakterii (w tym probiotycznych) oraz probiotycznych drożdży wyizolowane z kryształków japońskich oraz otrzymanego z nich wodnego kefiru.
Lactobacillus | Lactobacillus galactose Lb. brevis Lb. casei subsp. casei Lb. paracasei subsp. paracasei Lb. casei subsp. ramos Lb. casei subsp. tolerant Lb. coraciiform subsp. torquens Lb. fructose Lb. hilarities Lb. homophobia Lb. plantarum Lb. pseudo plantarum Lb. admonishes |
Lactococcus | Streptococcus cremeris Str. faecalis Str. lactis Leuconostoc mesenteroides Pediococcus damnosus |
Drożdże: | Saccharomyces cerevisiae Sacc. florentinus Sacc. pretoriensis Candida valida C. lambica Kloeckera apiculata Hansenula yalbensis |
Wodny kefir można spożywać zarówno w jego podstawowej formie, jak i przyrządzać na jego bazie pyszne i orzeźwiające napoje o różnych smakach.
Zapraszam takżę do lektury artykółów na temat:
- udowodnionych naukowo właściwości zdrowotnych i zastosowań probiotyków w leczeniu różnych schorzeń;
- możliwości przyrządzania smakowych napojów na bazie kefiru wodnego z kryształów japońskich.