browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jak hodować kryształki japońskie i przygotowywać wodny kefir

Posted by on 13 czerwca 2012

Aby zdrowo hodować kryształki japońskie (algi morskie) i efektywnie produkować wodny kefir należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko:

  1. Starter kryształków (2 łyżki stołowe kryształków na litr posłodzonej wody) – tu możesz KUPIĆ KRYSZTAŁKI;
  2. Około 1 litra letniej wody (mineralnej niegazowanej lub zwykłej wody z kranu po przegotowaniu – w przypadku kranówki najlepiej jest używać filtra, aby ograniczyć ilość chloru zawartego w wodzie) – ideałem byłaby czysta woda np. źródlana;
  3. Około 4 łyżeczek cukru;
  4. 6-8 sztuk rodzynek (zamiennie można użyć suszonej figi lub dwóch suszonych moreli)
  5. Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka);
  6. Niemetalowe sitko;
  7. Niemetalowa łyżka.

ZASADY HODOWLI

  1. Kryształki japońskie przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku.
  2. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym cukier niewielką ilością gorącej wody i rozmieszaj cukier aż do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Dopełnij słodki roztwór zimną wodą, aby otrzymać około 1 litra słodkiego płynu o letniej temperaturze.
  4. Dodaj do słoika z gotowym płynem dwie łyżki przepłukanych kryształków oraz suszone owoce (6-8 rodzynek lub dwie morele lub suszoną figę).
  5. Słoik lub naczynie przykryj gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale także zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
  6. Odstaw naczynie na 24-48 godzin w ciepłe miejsce.
  7. Po 24-48 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby). Można pokusić się o przygotowanie smakowego kefiru wodnego – przepisy wkrótce w kolejnych wpisach.
  8. Kryształki przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku.
  9. Ponownie przygotuj słodki płyn i zalej nim kryształki dodając suszone owoce (owoce zmieniaj raz w tygodniu).
  10. itd.

Zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej.


UWAGI:

Optymalna temperatura hodowli to 18-25 °C (temperatura pokojowa).

Do hodowli kryształków używaj niemetalowych przedmiotów !!!

Woda stosowana do hodowli to najlepiej krystalicznie czysta woda źródlana świeżo pobrana ze źródła. Można z powodzeniem jednak używać niegazowanej wody mineralnej lub po prostu przegotowanej wody z kranu. Kranówkę przed przegotowaniem dobrze jest wcześniej przefiltrować w filtrze do wody.

Owoce (rodzynki, morele lub figi) zmieniamy raz na tydzień.

Kurację zaczynamy od picia małych ilości wodnego kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek wodnego kefiru uniknąć można czasem występującej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na początku stosowania kuracji.

Kuracja może trwać dowolnie długo, lecz skutki odczuwalne powinny być po kilku pierwszych miesiącach stosowania (4-6 m-cy).

Podczas hodowli kryształki rosną i zwiększają swoją objętość, więc można się nimi podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z podanymi na stronie przepisami.

Zalewając większą ilość kryształków mniejszą ilością płynu skracamy czas produkcji napoju (np. po 12h  zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć smak podobny do odgazowanego lekko musującego szampana (proporcja 2 łyżki kryształków na 1 litr płynu po 24 h). Jeśli kryształków jest dużo, a płynu mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymując dłużej kryształki 24 godzinna fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardziej kwaśny/octowy.

Kryształki japońskie można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w piciu wodnego kefiru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>